Oldemors blomkålsgratin
Jeg kan huske da jeg var lille at, min oldemor stod i hendes køkken og lavede enten pandekager eller blomkålsgratin. Sidst nævnte kunne jeg ikke fordrage da jeg var barn, men efterhånden som jeg blev ældre og min mor har lavet det utallige gange, ja så er jeg blevet pænt glad for blomkålsgratin.
Jeg føler mig meget heldig, når jeg tænker tilbage, at have så omsorgsfuld en oldemor, der har lært mig mange ting på den kreative vej og i det hele taget, har fået lov til at opleve at, have en som hende i mit liv.
Så for mig er blomkålsgratin ligmed duften af barndomsmindre og olde´ køkken.
Ingredienser:
- 40g smør + en klat til fadet.
- 2 1/2 dl. hvedemel.
- 1 blomkålshovede(ca. 500 – 600g).
- 2 store spsk rasp.
- 4 dl mælk.
- 4 æggehvider.
- 4 æggeblommer.
- 3 spsk revet ost, helst parmesan.
- Salt og peber.
Fremgangsmåde:
- Start med at tænde ovnen på 175g varmluft.
- Skyl og skær blomkål i mindre stykker.
- Pisk æggehvider stive.
- Smelt smør i en gryde og rør hvedemelet i.
- Tilsæt mælk lidt efter lidt og rør godt. Pas på det ikke klumper, for så skal du starte forfra.
- Kom lidt salt og peber i saucen.
- Lad saucen koge godt igennem.
- Tag gryden af kogepladen og pisk æggeblommer og revet ost i.
- Vend nu forsigtigt de stive æggehvider i saucen.
- Tag et ovnfast fad og smør den godt med smør.
- Drys ca 1 1/2 spsk rasp ud i bunden og op af siderne.
- Kom lidt af saucen i fadet og derefter blomkål.
- Hæld resten af saucen udover blomkål og drys med det sidste rasp.
- Bages i ovnen i 1 time.
- Åben ikke for ovnen de første 50 minutter, da du risikere at gratinen falder sammen.