Rabarbersaft
Jeg var så heldig at få nogle kæmpe aflæggere fra en rabarber af mine forældres nabo. Først troede jeg ikke, jeg ville få brug for dem, da rabarber ikke lige er os herhjemme. Så jeg placerede dem bare et tilfældigt sted i køkkenhaven og lod dem bare vokse nogle år.
En sommerdag sad jeg sammen med min mor og så på gamle familie billeder og så et billede af gamle moster Lilly. Så slog det mig. Moster Lilly lavede jo VERDENS bedste rabarbersaft. Desværre er den livsglade og sjove moster ikke iblandt os mere, så vi kunne ikke spørge hende om opskriften. Mor gik dagene efter alle hendes gemmer igennem men fandt ingenting. Så vi lagde vores hjerner i blød og er kommet frem til en næsten ligeså god rabarbersaft som Mosters Lilly’ – men kun næsten, for intet kan stikke et godt barnsdomsminde og barndomssmag.
Husk at have nogle rengjorte og skoldede flasker klar (se fremgangsmåde under Tutti’ verden).
Atamon er her en vigtigt faktor for holdbarheden på saften. Jeg tør ikke sige, hvor lang tid rabarbersaften kan holde sig, men det er lang tid.
Atamon er dog unødvendigt, hvis du ved, at saften bliver brugt inden for få dage.
Det skal lige skrives, at sukkermængeden kan variere. Derfor er det vigtigt konstant at smage saften til.
Opskriften giver ca. 4 liter rabarbersaft.
Ingredienser:
- 2 kg rabarber
- 4 liter vand
- 5 til 6 dl rørsukker
- Evt. Atamon
Fremgangsmåde:
- Skyld og rens rabarberne godt for jord og andet skidt.
- Skær rabarberne ud i små stykker og kom dem i en gryde.
- Hæld vandet i gryden.
- Kog op og lad det koge 10 til 15 min.
- Sigt rabarberne fra, så du får en flot rød saft, og kom den sigtede saft over i en ny gryde.
- Lad saften varme op under omrørning (ikke koge).
- Smag til med rørsukker ved at tilsætte 1 dl af gangen.
- Tilsæt evt. Atamon for at konservere.
Hvis man synes, at 4 liter saft er rigeligt, så halvér opskriften.