Bagværk og kage

Ingers sønderjyske rugbrødslagkage

image_print

På campingpladsen, hvor vi har en efterårs-sæson, bor vi naboer til Inger og Bent – et ældre ægtepar som har fuld fart på, og som har den lumreste humor. 
Jeg er så vild med dem, og det er ingen overdrivelse, når jeg siger, at Bent er den eneste person – indtil videre – der kan gøre mig flov og faktisk lukke min mund… Haha.

Der bor flere faste campister omkring os. Af og til råbes der ud fra en campingvogn – “SÅ ER DER KAFFE OG HJEMMEBAG HUSK SELV SERVICE” – og ved i hvad? Det er det fedeste. Folk samles for et par timer, snakker om hverdagens sysler og kommer med “under bordet”-vitser – haha. 
En eftermiddag, mens manden og jeg sad omkring det her virkeligt hyggelige kaffebord og fik råd om, hvordan man camperede, og historier fra det virkelige danske campingliv, begyndte Inger at snakke om hvilke hjemmebag, vi skulle have næste gang, og her kom hun ind på hendes gamle opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage.

Inger fortalte om, at opskriften var fra hendes mor, som ikke helt kunne huske, hvor hun havde den fra. Hun understregede kraftigt – med et smil på læben – at denne lagekage er en fast del af deres fødselsdagsbord i familien. 

Jeg var så heldig at få opskriften, og jeg indrømmer blankt, at da jeg læste den igennem, tænkte jeg, at der mangler noget! Jeg fandt hurtigt ud af, at det gjorde der ikke. Det er en meget nem og simpel opskrift, der er lige til at gå til. Der er ikke noget fint eller fancy i den. 

Rigtig god og hyggelig bage lyst. 

Ingredienser:
Til ca. 6 personer.

  • 5 æg
  • 200 g sukker
  • 100 g rugbrød uden kerner (jeg brugte den mørke rugbrød fra Rema 1000)
  • 1 spsk. kartoffelmel
  • 50 g hakkede hasselnødder/nøddekerner

Fyld:

  • ¼ l piskefløde
  • 1 til 2 spsk. Nesquik kakaopulver

Pynt:

  • ¼ l piskefløde
  • Valgfri bær
  • Evt. lidt revet chokolade

Fremgangsmåde:

  • Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
  • Del æggene i blommer og hvider.
  • Rør æggeblommer og sukker sammen.
  • I en anden skål smuldres rugbrød meget fint i.
  • Bland nødder og kartoffelmel i det smuldrede rugbrød og rør det sammen med æggeblommer og sukker.
  • Pisk æggehviden stiv og vend dette i rugbrødsblandingen. 
  • Kom massen i en rund springform og kom den i ovnen, hvor den bages i ca. 70 minutter. 
  • Når kagen er færdig og kølet helt af, deles den i to.
  • Den ¼ l piskefløde piskes stiv og smages til med Nesquik.
  • Kom fløden på den ene del af kagen og kom toppen på. 
  • Pisk så den sidste fløde.

Pynt kagetoppen med fløden. Evt. sammen med bær og revet chokolade. 

Ingredienser
Jeg er virkelig ikke god til det der med en sprøjtepose, men øvelse gør vel mester? Haha.
image_print

2 kommentarer

  • Susan Pedersen

    Lækker kage.
    Prøvede med ekstra rugbrød i. Jeg tog ca. Dobbelt Up samt brugte rugbrød med kerner. (hørfrø, solsikkekerner).
    Brugte bananer og granatæble som fyld sammen med flødeskum mellem lagene og pyntet med flødeskum og cacao på toppen.
    Glemte desværre at tage et billede.
    Men den blev faktisk ret god.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *